In principe zijn kosten aftrekbaar in het jaar waarin ze zijn gemaakt of gedragen. Door de hervorming van de vennootschapsbelasting komt daar verandering in voor de kosten die eigenlijk betrekking hebben op een ander boekjaar.

Het boekhoudkundig matching principle

Het matching principle is een belangrijk boekhoudkundig principe. Het houdt in dat kosten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. In het fiscaal recht werd daar tot nu toe van afgeweken: fiscaal zijn kosten aftrekbaar in het jaar waarin ze zijn gedaan. Dat is niet altijd hetzelfde belastbare tijdperk: stel dat een vennootschap in 2018 een voorschot betaalt voor werken die uitgevoerd worden aan het bedrijfsgebouw in 2019 - de kosten zijn dan gedragen in 2018 (aj. 2019), maar hebben betrekking op 2019 (aj. 2020).

Fiscale regels opnieuw in lijn met boekhoudkundige regels

De hervorming van de vennootschapsbelasting maakt een einde aan de verschillende boekhoudkundige en fiscale behandeling van vooruitbetaalde kosten in de vennootschapsbelasting. Ook fiscaal wordt vanaf aanslagjaar 2019 (voor boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2018) het matching principle toegepast. De wetgever heeft een nieuw artikel in het KB/WIB92 ingeschreven. Daarin staat dat kosten die gedeeltelijk betrekking hebben op een toekomstig belastbaar tijdperk, als beroepskosten aftrekbaar zijn in het belastbare tijdperk waarin ze betaald zijn en in de volgende belastbare tijdperken, in verhouding tot het gedeelte van die kosten dat betrekking heeft op dat belastbare tijdperk.

Wat betekent dit concreet? Stel dat een vennootschap 10.000 euro uitgeeft in 2018 voor diensten die voor de helft in 2018 worden gepresteerd en voor de helft in 2019. De vennootschap zal dan 5.000 euro mogen aftrekken in aj. 2019 (voor boekjaar 2018) en de helft in aj. 2020 (voor boekjaar 2019). De vennootschap mag dus niet langer de 10.000 euro in één keer aftrekken in aj. 2019.

Over welke kosten gaat het eigenlijk?

Het gaat meestal over kosten die betrekking hebben op een periode die niet met het boekjaar samenvallen:

  • Interesten.
  • Abonnementen.
  • Verzekeringspremies.
  • Verkeersbelasting.
  • Huurgelden.

In de personenbelasting blijft alles bij het oude

De nieuwe regels gelden enkel in de vennootschapsbelasting. In de personenbelasting kunnen kosten nog steeds volledig afgetrokken worden in het jaar waarin ze worden gedragen, ook als ze betrekking hebben op een ander belastbaar tijdperk.

Intellectuele eigendomsrechten

De teksten, tekeningen, foto’s, films, beelden, data, databanken, software, benamingen, handels- en domeinnamen, merken, logo’s en andere bestanddelen van deze site zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren ons of derden toe. Het is verboden zonder ons voorafgaand schriftelijk akkoord de op en via deze website aangeboden informatie op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden.

Terug naar overzicht