Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element van de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd. De cijfers voor dit jaar zijn bekend, zodat u het voordeel van alle aard van uw auto nu kan berekenen.

Voordeel berekend volgens een formule

Catalogusprijs x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdsfactor.

Het CO2-percentage en de referentie-uitstoot

Het CO2-basispercentage van 5,5 % is gekoppeld aan een referentie-uitstoot. Deze referentie-uitstoot wordt uitgedrukt in gram per kilometer en wordt elk jaar bij KB vastgesteld:

  • Naar gelang de auto vervuilender is dan de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage.
  • Naar gelang de auto milieuvriendelijker is, daalt het basispercentage.
  • Als de uitstoot van de auto gelijk is aan de referentie-uitstoot, geldt het basispercentage van 5,5 %.

Voor elke gram/km die uw auto uitstoot boven de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage met 0,1 %.

De regering past elk jaar de referentie-uitstoot aan. Zo kan ze inspelen op het feit dat auto's steeds milieuvriendelijker worden.

De referentie-uitstoot voor 2018

Voor 2018 daalt de referentie-uitstoot enkel voor dieselauto's. Daardoor zal voor dezelfde auto een hoger basispercentage gelden. En daardoor zal voor dezelfde wagen het voordeel duurder worden.

De referentie-uitstoot voor kalenderjaar 2018 is gelijk aan:

  • Voor auto's met dieselmotor: 86 g/km (i.p.v. 87 g/km voor 2017).
  • Voor auto's met een motor op benzine, lpg of aardgas: 105 g/km (ongewijzigd).
Intellectuele eigendomsrechten

De teksten, tekeningen, foto’s, films, beelden, data, databanken, software, benamingen, handels- en domeinnamen, merken, logo’s en andere bestanddelen van deze site zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren ons of derden toe. Het is verboden zonder ons voorafgaand schriftelijk akkoord de op en via deze website aangeboden informatie op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden.

Terug naar overzicht