Volgens het algemene principe heeft een btw-plichtige geen recht op aftrek zonder een conforme factuur. Nu blijkt uit recente rechtspraak van het Europees Hof van Justitie dat de aftrek op btw niet zomaar geweigerd mag worden enkel en alleen omdat bepaalde verplichte vermeldingen niet op de factuur staan. Als de btw-belastingplichtige via andere documenten kan aantonen dat er voldaan is aan de materiële voorwaarden, volstaat dit voor de uitoefening van de btw-aftrek.

De regel

Geen btw-aftrek zonder factuur. Dat is de regel. Zowel volgens de Belgische wetgeving als volgens het Europees recht is er pas recht op aftrek, wanneer de btw-plichtige over een conforme factuur beschikt. Een hele reeks gegevens moeten worden vermeld op de factuur.

Het gaat o.a. om:

  • omvang en aard van de verrichte dienst;
  • datum van uitreiking of opstelling van de factuur;
  • tarief;
  • identiteit, adres van de belastingplichtige die de levering of dienst verricht.

Geen vaste periode aanduiding op de factuur

Eén van de vereisten is dus dat de factuur de omvang en de aard van de verrichte dienst vermeldt.

Voorbeeld

Een Portugese btw-plichtige vermeldt op zijn factuur: 'Juridische dienstverlening in de periode vanaf ... tot op heden'. Vervolgens heeft de belastingplichtige zijn btw in aftrek genomen.

In dit voorbeeld werd door de lokale administratie geredeneerd dat de factuur niet voldeed aan de wettelijke eisen, aangezien op basis van de omschrijving de omvang van de verleende diensten niet voldoende kan worden vastgesteld. Zowel de begin- als einddatum moet worden vermeld op de factuur wanneer het gaat om doorlopende diensten.

Toch recht op aftrek

Het Hof van Justitie neemt nu evenwel een bijzondere stelling in: het recht van aftrek kan niet geweigerd worden enkel en alleen omdat de factuur niet voldoet aan de formele factuurvermeldingen. Als er kan worden aangetoond dat de btw correct in aftrek is genomen, moet de btw-administratie deze aftrek aanvaarden, ook al bevat de factuur een 'formeel gebrek'. Bij het nakijken van de factuur moet de btw-administratie rekening houden met alle informatie die op de factuur te vinden is én met eventuele aanvullende/bijkomende informatie van de btw-belastingplichtige.

Toch kan het niet naleven van de formele factuurvermeldingsvereiste voor de btw-belastingplichtige nefaste gevolgen hebben. Zo staat het de administratie vrij om een geldboete of geldelijke sanctie op te leggen, wanneer niet voldaan is aan deze formele voorwaarden.

Wat dit in de toekomst voor de praktijk zal betekenen, is evenwel nog afwachten.

Intellectuele eigendomsrechten

De teksten, tekeningen, foto’s, films, beelden, data, databanken, software, benamingen, handels- en domeinnamen, merken, logo’s en andere bestanddelen van deze site zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren ons of derden toe. Het is verboden zonder ons voorafgaand schriftelijk akkoord de op en via deze website aangeboden informatie op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden.

Terug naar overzicht