Het btw-boetesysteem krijgt een facelift. Bij bepaalde eerste inbreuken te goeder trouw wordt de boete vanaf nu automatisch kwijtgescholden. Om dit mogelijk te maken heeft de fiscus een interne instructie aangepast. Het WBTW en de bijhorende KB’s worden niet gewijzigd.

Eerste inbreuk? Boete automatisch kwijtgescholden

Bij een eerste inbreuk zal de boete automatisch worden kwijtgescholden, als ...

  • het gaat om een eerste inbreuk tijdens een bepaalde referentieperiode.
  • u te goeder trouw bent.
  • u een individueel en gemotiveerd verzoekschrift indient.
  • u op het moment dat u uw verzoekschrift indient, al uw periodieke btw-aangiften hebt ingediend.
  • de inbreuk geen impact heeft op de roosters 71 of 72 van de periodieke btw-aangifte (roosters voor intracommunautaire verwervingen).

Welke inbreuken?

Onder het nieuwe boetebeleid vallen o.a. volgende inbreuken:

  • Het niet of laattijdig indienen van klantenlijsten of intracommunautaire opgaven.
  • Boeken of journalen die niet voldoen aan de voorziene vormvereisten.
  • Uitgaande handelingen die worden opgenomen in het verkeerde rooster (bv. 44 i.p.v. 47).

Voorbeeld

U dient in 2018 uw klantenlisting te laat in. Dit is uw eerste inbreuk. Uw boete wordt automatisch kwijtgescholden. In 2019 dient u uw klantenlisting opnieuw te laat in. Dit is de tweede keer in de referentieperiode van vier jaar voor klantenlistings. U krijgt geen automatische kwijtschelding. 

Wat als u geen recht heeft op automatische kwijtschelding?

Let op, niet alle inbreuken vallen onder deze nieuwe gunstige regels, bv. het niet of laattijdig indienen van (periodieke) btw-aangiften. In dat geval heeft u geen recht op een automatische kwijtschelding. U kunt dan nog wel steeds om een kwijtschelding vragen. De fiscus zal uw verzoek dan bekijken en daarbij rekening houden met uw financiële toestand, de wijze waarop u uw fiscale verplichtingen hebt voldaan, verzachtende omstandigheden en redenen van sociale of andere aard.

Vanaf wanneer?

De nieuwe instructie wordt door de administratie toegepast voor alle verzoekschriften die behandeld worden na 1 april 2018 voor boeten opgelegd sinds 1 januari 2018.

Intellectuele eigendomsrechten

De teksten, tekeningen, foto’s, films, beelden, data, databanken, software, benamingen, handels- en domeinnamen, merken, logo’s en andere bestanddelen van deze site zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren ons of derden toe. Het is verboden zonder ons voorafgaand schriftelijk akkoord de op en via deze website aangeboden informatie op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden.

Terug naar overzicht