De Waalse wetgever heeft in het kader van de Coup de Pouce-lening het selectiecriterium afgeschaft over de ouderdom van de onderneming-kredietnemer (sinds minder dan vijf jaar). Die maatregel uit het veelzijdige Waalse programmadecreet van 17 juli 2018 dat op 8 oktober 2018 in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, strekt ertoe de doelgroep van de maatregel te verruimen.

Sinds aanslagjaar 2017

De Waalse regering heeft in de lente van 2016 (aanslagjaar 2017) een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingkrediet ingevoerd dat gekoppeld is aan de Coup de Pouce-lening. Deze lening helpt kmo's en zelfstandigen bij het financieren van hun activiteiten en projecten. Via deze fiscale maatregel die bij decreet van 28 april 2016 werd ingevoerd, wordt het spaargeld van particulieren ter beschikking gesteld aan kmo's om hun financieringsbehoeften op te vangen en hun ontwikkeling te bevorderen. De regels zijn deels gebaseerd op de Vlaamse winwinlening en deels op de federale tax shelter voor starters.

Om van de voordelen van de Coup de Pouce-lening te kunnen genieten, moet de kredietgever een natuurlijke persoon zijn die de lening buiten het kader van zijn handels- of beroepsactiviteiten sluit en de kredietnemer een micro-, een kleine of een middelgrote onderneming.

Leeftijd onderneming niet relevant

De onderneming-kredietnemer moet bovendien aan een hele reeks voorwaarden voldoen. Een daarvan was dat zij ten minste vijf jaar ingeschreven moest zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) of bij een organisme voor de sociale zekerheid van de zelfstandigen. De Waalse wetgever heeft dit selectiecriterium met betrekking tot de beginnende kmo's en zelfstandigen nu afgeschaft.

Andere voorwaarden blijven wel behouden

De overige voorwaarden waaraan de onderneming-kredietnemer moet voldoen, wijzigen niet:

  • ingeschreven zijn bij de KBO of een organisme voor de sociale zekerheid van de zelfstandigen;
  • een exploitatiezetel hebben in het Waalse Gewest;
  • niet het voorwerp uitmaken van een collectieve insolventieprocedure;
  • zich niet bevinden in de voorwaarden van een collectieve insolventieprocedure, enz.

De wijziging wordt toegepast sinds 18 oktober 2018.
Zie ook: http://www.pretcoupdepouce.be/

Intellectuele eigendomsrechten

De teksten, tekeningen, foto’s, films, beelden, data, databanken, software, benamingen, handels- en domeinnamen, merken, logo’s en andere bestanddelen van deze site zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren ons of derden toe. Het is verboden zonder ons voorafgaand schriftelijk akkoord de op en via deze website aangeboden informatie op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden.

Terug naar overzicht