Wie een zelfstandige activiteit begint, moet daar in principe aangifte van doen bij de btw-administratie. De oude formulieren worden weldra vervangen door een digitale aangifte.

Een zaak starten

Vooraleer u een “economische activiteit” mag aanvangen moet u zich laten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zij geven u een ondernemingsnummer.
Vervolgens moet u -als u een btw-activiteit start- een btw-identificatie aanvragen. Dat doet u voorlopig nog via het formulier 604A (Aanvraag tot identificatie voor btw-doeleinden bij aanvang van een activiteit).
Als alles in orde is, zal het bevoegde kantoor het ondernemingsnummer activeren als btw-identificatienummer en u via een aangetekende brief meedelen dat u voortaan een belastingplichtige bent.

Wijzigingen en stopzettingen

De btw-administratie moet ook verwittigd worden als u uw zaak stopt of als er een wijziging is in het adres van uw zaak, in de benaming of de activiteit ervan.
Een wijziging geeft u aan via formulier 604B, een stopzetting via formulier 604C.

Weldra digitaal

Vanaf 1 januari 2020 moet u deze formulieren niet langer via de post verzenden of ze zelf afgeven op het btw-kantoor. U zal vanaf die datum de aangiften van aanvang, wijziging en stopzetting van activiteit verplicht digitaal moeten indienen.

Standaard wordt in de wetgeving een uitzondering voorzien voor belastingplichtigen die kunnen aantonen “dat zij zelf dan wel de persoon die gemachtigd is de bedoelde aangiften namens hen in te dienen, niet over de nodige geïnformatiseerde middelen beschikken om aan deze verplichting te voldoen”. Maar u begrijpt dat deze uitzondering nog maar zelden toegepast wordt.

De applicatie is momenteel nog niet klaar maar zou dat vanaf 1 januari 2020 wel moeten zijn. En zo wordt het weer wat eenvoudiger om belastingplichtige te worden... voor btw-doeleinden wel te verstaan.

Intellectuele eigendomsrechten

De teksten, tekeningen, foto’s, films, beelden, data, databanken, software, benamingen, handels- en domeinnamen, merken, logo’s en andere bestanddelen van deze site zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren ons of derden toe. Het is verboden zonder ons voorafgaand schriftelijk akkoord de op en via deze website aangeboden informatie op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden.

Terug naar overzicht