Nieuw standpunt van fiscus over thuiswerk

Gepost op 15/05/2021

De belastingadministratie heeft eind februari via een circulaire haar standpunt bekendgemaakt over de fiscale gevolgen van thuiswerk. De aanleiding is de COVID-19-crisis, maar het nieuwe standpunt staat verder los van de pandemie: ze geldt voor alle situaties van thuiswerk sinds 1 maart 2021. Lees meer »

Faillissement hervormd … voor een tijdje

Gepost op 15/05/2021

Tot tweemaal toe besliste de regering om faillissementen te blokkeren via een zogenaamd moratorium. Schuldeisers konden hun vordering niet ten gelde maken door de schuldenaar failliet te laten verklaren. Het tweede moratorium eindigde op 31 januari 2021. De regering heeft nu een wet klaar die de hele procedure hervormt. Lees meer »

Het mondmasker van uw personeel: voordeel van alle aard?

Gepost op 15/05/2021

Heeft u ook al overwogen om uw personeel een mondmasker aan te bieden met daarop het logo van uw bedrijf. U gelooft het of niet … de fiscus zit er weer tussen. Want dat mondmasker zou zomaar belastbaar kunnen zijn voor uw personeelslid. Lees meer »

Loongrenzen: wat en waarom

Gepost op 15/05/2021

De toepassing van enkele arbeidsrechtelijke bepalingen zijn afhankelijk van het loon van de betrokken werknemer. Die loongrenzen worden jaarlijks aangepast. Dit zijn de bedragen voor 2021. Lees meer »

Aangiftetermijn voor vennootschappen en verenigingen

Gepost op 15/05/2021

Tot nog toe vergde de aangiftetermijn voor vzw’s, binnenlandse vennootschappen, vennootschappen niet-inwoners en ontbonden vennootschappen enig rekenkundig inzicht. Vanaf dit jaar wordt het aanzienlijk eenvoudiger. Lees meer »

Nieuw belastingregime voor buitenlandse woningen

Gepost op 01/05/2021

Na twee Europese veroordelingen heeft België het belastingstelsel voor buitenlandse onroerende goederen aangepast. U krijgt tot eind 2021 om via een bijzondere aangifte de waarde van het inkomen van die buitenlandse onroerende goederen te bepalen. Daarna moet u er – misschien – belastingen op betalen. Lees meer »

Winstuitkering bij een NV

Gepost op 01/05/2021

In tegenstelling tot de BV en de CV kent de NV geen dubbele test om winstuitkeringen toe te laten. Dat komt omdat de NV nog steeds een maatschappelijk kapitaal heeft. Voor schuldeisers is dat kapitaal de ultieme waarborg. Maar de oude getrouwe nettoactieftest blijft wel zoals vroeger gelden. Een recent CBN-advies verduidelijkt die test. Lees meer »

De alarmbelprocedure: ook alarm voor de bestuurder

Gepost op 01/05/2021

Als de omstandigheden het eisen moeten de bestuurders de algemene vergadering samenroepen en hen voor de keuze stellen: stoppen of maatregelen nemen om voort te doen. De bestuurders zijn verantwoordelijk voor deze alarmbelprocedure. En dat is geen lichte verantwoordelijkheid. Lees meer »

Uitgiftepremies in kapitaalhoudende en kapitaalloze vennootschappen

Gepost op 01/05/2021

We kunnen een uitgiftepremie het best definiëren als het verschil tussen het kapitaal vertegenwoordigd door nieuwe aandelen, en de prijs die u voor die aandelen moet betalen. Maar hoe moet dat als de vennootschap geen maatschappelijk kapitaal heeft? Lees meer »

Btw-aftrek voor bedrijfswagens: tolerantie voor 2020

Gepost op 01/05/2021

De btw-aftrek voor voertuigen is een bijzonder ingewikkeld verhaal. Voor personenvoertuigen kan die aftrek in principe nooit groter zijn dan 50%. Maar als het voertuig ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, kan de aftrekbeperking groter zijn. De administratie maakt het u tijdens de coronacrisis iets gemakkelijker om het één en ander aan te tonen Lees meer »

Terug naar boven