Privé-initiatieven sociale huisvesting geven ook recht op lager btw-tarief

Gepost op 15/09/2017

In de sociale huisvesting geldt al langer een verlaagd btw-tarief van 6 % of 12 % voor de oprichting en verkoop van woningen. Sinds begin dit jaar is het toepassingsgebied van het verlaagd tarief van 12 % ook uitgebreid tot privé-initiatieven. Privé-investeerders moeten wel aan enkele bijkomende voorwaarden voldoen. Lees meer »

Buitenlandse spaarboekjes versus Belgische spaarboekjes: Europa blijft problemen zien in verschillende behandeling

Gepost op 15/09/2017

De behandeling van interesten van buitenlandse spaarboekjes stond al langer op de radar van de Europese Commissie. De Commissie ziet er een schending in van de Europese vrijheden (vrij verkeer van diensten en kapitaal). België werd in 2013 al eens veroordeeld en paste toen haar wetgeving aan. De wetswijziging gaat echter niet ver genoeg, blijkt nu. In juni van dit jaar oordeelde het Hof van Justitie immers dat ook de gewijzigde wet nog steeds in strijd is met de Europese regels. Lees meer »

Over mosselsoupers, wafelenbak, spaghetti-avonden en de btw

Gepost op 15/09/2017

Verenigingen met sociale en culturele activiteiten zijn vrijgesteld van btw voor hun gewone activiteiten. Om fondsen te werven voor de financiering van hun activiteit, organiseren ze vaak ook allerlei andere activiteiten. Ook die zijn in principe vrijgesteld van btw. De btw-administratie heeft een circulaire gepubliceerd om wat meer uitleg te geven. Lees meer »

Belasting van buitenlandse vakantiewoningen: hoelang houdt Belgische regeling nog stand?

Gepost op 15/09/2017

In België worden binnenlandse en buitenlandse tweede woonsten anders behandeld. Dit is al langer een doorn in het oog van Europa. Ondanks een arrest van het Hof van Justitie is de Belgische regeling nog altijd niet aangepast. De Europese Commissie heeft dan ook een volgende stap gezet en een geding tegen ons land ingespannen bij het Europees Hof van Justitie. Het lijkt erop dat België zal moeten buigen of barsten. Lees meer »

Nieuwe administratieve commentaar aanslag geheime commissielonen

Gepost op 15/09/2017

Over de aanslag geheime commissielonen is er de laatste jaren al heel wat inkt gevloeid. Volgens de wetgever mag de aanslag nog enkel in uitzonderlijke gevallen opgelegd worden. In een circulaire uit 2015 ging de fiscus toch enigszins in tegen de soepelere houding van de wetgever. In een nieuwe circulaire verduidelijkt de fiscus zijn standpunt en past het aan de visie van de minister aan. Lees meer »

Het ABC van de loonbonus

Gepost op 04/09/2017

Het systeem van de loonbonus of de toekenning van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen bestaat al sinds 2008. De inhoud van het systeem is uitgewerkt in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 90 van de Nationale Arbeidsraad. Dankzij de gunstige sociaal- en fiscaalrechtelijke behandeling is het systeem een succes. Via besluiten wordt het systeem op gepaste tijden verder uitgevoerd. Het laatst verschenen besluit hieromtrent duidt de bevoegde ambtenaar aan die instaat voor de controle van de toetredingsakten. Lees meer »

Procedure voor gerechtelijke ontbinding van vennootschappen aangepast

Gepost op 04/09/2017

Er is een nieuwe procedure van gerechtelijke ontbinding van vennootschappen in werking getreden. Sinds 12 juni 2017 moeten bestuurders of zaakvoerders meewerken met de gerechtelijk vereffenaar. Nog belangrijker voor de praktijk is de wijziging dat een vennootschap voortaan al na één boekjaar in plaats van na drie opeenvolgende boekjaren gerechtelijk kan worden ontbonden wegens niet-neerlegging van de jaarrekening. De kamers voor handelsonderzoek krijgen meer bevoegdheden in de ontbindingsprocedure. Lees meer »

Interestvoet bij handelstransacties voor 2e semester 2017

Gepost op 04/09/2017

Laattijdige betalingen van facturen kunnen grote gevolgen hebben voor uw onderneming. De interestvoet die van toepassing is in geval van betalingsachterstand bij handelstransacties bedraagt 8% tussen 1 juli 2017 en 31 december 2017. Hij wijzigt dus niet ten opzichte van de interestvoet die gold voor het eerste semester van 2017. Lees meer »

Nieuwe Vlaamse hinderpremie bij openbare werken

Gepost op 04/09/2017

Openbare wegenwerken zijn een doorn in het oog van menig ondernemer. De Vlaamse regering kent sinds 1 juli jl. een hinderpremie toe bij ernstige hinder van openbare werken. De nieuwe premie kan elektronisch worden aangevraagd bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid. Met het forfaitair bedrag kan u de nodige maatregelen treffen om te blijven ondernemen. Lees meer »

Nieuwe vragenlijst over woon-werkverkeer van de FOD Mobiliteit

Gepost op 04/09/2017

Telt uw bedrijf gemiddeld meer dan 100 werknemers? Dan moet u deelnemen aan de driejaarlijkse enquête van de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer over het woon-werkverkeer van het personeel van ondernemingen met meer dan 100 werknemers. De anonieme enquête peilt onder andere naar de woon-werkverplaatsingen van uw werknemers en de bereikbaarheid van uw onderneming met diverse vervoermiddelen. Deadline voor het invullen van de nieuwe enquête is 31 januari 2018. Lees meer »

Terug naar boven