Hervorming doelgroepenbeleid: focus op jongeren, 55-plussers en mensen met een arbeidshandicap

Gepost op 15/06/2016

Sinds 1 juli 2014 zijn de gewesten bevoegd voor de invulling van de RSZ-kortingen gericht op een bepaalde doelgroep van werknemers. De Vlaamse regering heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt om de maatregelen waarvoor werkgevers een extra lastenverlaging kunnen genieten, te beperken tot 3 doelgroepen: de jongeren, de 55-plussers en de personen met een arbeidshandicap. In het decreet houdende het Vlaamse doelgroepenbeleid wordt de basis voor deze operatie vastgelegd. Lees meer »

Mededinging: nieuwe clementierichtsnoeren

Gepost op 15/06/2016

Het Directiecomité van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft nieuwe clementierichtsnoeren gepubliceerd. Die richtsnoeren lichten de voorwaarden toe om te kunnen genieten van een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van geldboeten of immuniteit van vervolging in kartelzaken. Nieuw is de invoering van een vervolgingsimmuniteit voor natuurlijke personen. Lees meer »

Risicokapitaal voor Vlaamse kmo's: de werking van het ARKimedesfonds

Gepost op 15/06/2016

Via de ARKimedesregeling maakt de Vlaamse Regering risicokapitaal vrij voor Vlaamse starters en kmo’s. Het aanbod aan risicokapitaal voor deze starters en kmo’s is begin 2016 verdubbeld. De twee ARKimedesfondsen bieden 1 euro extra voor elke euro die erkende investeringsfondsen in Vlaamse starters en kmo's investeren. Lees meer »

Verdaging van de algemene vergadering: uitstel is geen afstel

Gepost op 15/06/2016

Het is weer de tijd van de jaarvergaderingen. Om te voorkomen dat de jaarrekening door een toevallige meerderheid wordt verworpen of gewijzigd, verleent de wetgever aan het bestuursorgaan het recht om de algemene vergadering drie weken uit te stellen. Lees meer »

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor startende ondernemingen: veel gestelde vragen

Gepost op 15/06/2016

Startende ondernemingen genieten een vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dit betekent dat ze wel BV moeten inhouden op de lonen van hun personeel, maar dat ze de ingehouden BV niet moeten doorstorten aan de Schatkist. Met een FAQ-lijst geeft de fiscus nu meer uitleg bij deze maatregel. Wij zoomen mee in op de veel gestelde vragen. Lees meer »

Voorafbetalingen 2016: vermeerderingspercentage ongewijzigd tegenover vorig jaar

Gepost op 01/06/2016

Ondernemingen die geen of onvoldoende voorafbetalingen doen, moeten een belastingvermeerdering betalen. Het vermeerderingspercentage waarmee de vermeerdering wordt berekend, wordt ieder jaar vastgesteld. Voor de voorafbetalingen van dit jaar (inkomstenjaar 2016, aanslagjaar 2017) geldt hetzelfde vermeerderingspercentage als vorig jaar. Dit percentage bedraagt 1,125 %. Lees meer »

Buitenlandse vennootschappen: een bijzonder tarief in de roerende voorheffing

Gepost op 01/06/2016

In 2012 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat België buitenlandse vennootschappen minder gunstig behandelde dan binnenlandse vennootschappen. Dit omdat de buitenlandse vennootschappen bepaalde aftrekken niet of niet op dezelfde manier kunnen toepassen. Dit leidt er toe dat hun dividenden zwaarder worden belast. De wetgever is nu tegemoet gekomen aan deze kritiek door de roerende voorheffing op de dividenden van deze buitenlandse vennootschappen drastisch te verlagen. Lees meer »

Betalingen aan belastingparadijzen: welke landen zijn een fiscaal paradijs?

Gepost op 01/06/2016

Belgische vennootschappen of vennootschappen die aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI-Venn) zijn onderworpen, moeten het melden als ze betalingen doen aan belastingparadijzen. Welke landen er precies als belastingparadijs worden beschouwd, wordt af en toe geherevalueerd. Op 1 maart 2016 verscheen een koninklijk besluit dat een nieuwe lijst met belastingparadijzen bevat. Wij bekijken het principe en de nieuwe lijst. Lees meer »

Bedrijfsvoorheffing: fiscus controleert nakomen verplichtingen

Gepost op 01/06/2016

Werkgevers moeten bedrijfsvoorheffing inhouden op de lonen die ze uitbetalen aan hun werknemers. In de meeste gevallen moeten ze de ingehouden bedrijfsvoorheffing ook doorstorten aan de Schatkist. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, waarbij de werkgever een deel van de ingehouden BV zelf mag houden (bv. startende ondernemers, BV van personeel in onderzoek). De fiscus heeft nogmaals aangekondigd dat ze het naleven van de regels strenger zal controleren. Lees meer »

Aangifte personenbelasting: nieuwigheden aanslagjaar 2016

Gepost op 01/06/2016

Het model van de aangifte in de personenbelasting voor aanslagjaar 2016 (inkomsten 2015) is ondertussen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Een korte blik op de aangifte maakt één ding al snel duidelijk: het wordt weer langer (meer dan 800 codes) en ingewikkelder. We loodsen u vak per vak door de nieuwigheden. Lees meer »

Terug naar boven