Nieuwe subsidiemaatregel voor Vlaamse kmo’s: aanwervingspremie voor exportmanager en groeimanager

Gepost op 15/08/2014

Kent u de nieuwe subsidiemaatregel voor aanwerving voor kleine en middelgrote ondernemingen in het Vlaamse Gewest? Kmo’s in het Vlaamse Gewest met voldoende groeiambitie kunnen een premie ontvangen bij de aanwerving van een kennismanager. De maatregel focust hierbij op twee strategische profielen, namelijk de aanwerving van een kennismanager internationaal ondernemen of de aanwerving van een kennismanager organisatie en groei. De financiële bijdrage kan tot 20.000 euro bedragen in de loonkosten van de aan te werven kennismanager. Lees meer »

Omvangrijke codificatie economische wetgeving leidt tot Wetboek van Economisch Recht

Gepost op 15/08/2014

Ongetwijfeld heeft u al gehoord van het Wetboek van Economisch Recht. Dit wetboek harmoniseert en moderniseert de bestaande economische regelgeving. De economische materies worden thematisch opgedeeld en vervolgens verdeeld over 18 verschillende boekdelen. Die boekdelen worden stelselmatig in het wetboek ingevoegd. Door deze codificatie houden de KBO-wet en de Boekhoudwet integraal op te bestaan. Het Wetboek van Economisch recht is nu bijna volledig. Tijd voor een overzicht. Lees meer »

Effecten aan toonder van rechtswege omgezet: boekhoudkundige verwerking

Gepost op 15/08/2014

Sinds 1 januari 2014 bestaan er nog slechts twee vormen van effecten: gedematerialiseerde effecten en effecten op naam. Rechthebbenden konden uiterlijk tot 31 december 2013 hun effecten aan toonder omzetten. Effecten die op die datum nog niet waren omgezet in gedematerialiseerde effecten of in effecten op naam, werden van rechtswege omgezet in effecten op naam van de emittent. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen onderzocht de boekhoudkundige verwerking van deze omzetting van rechtswege in haar advies 2014/6. Lees meer »

Vennootschapsrecht: voorwaarden vereffening in één akte aangepast

Gepost op 15/08/2014

Vennootschapsrecht: voorwaarden vereffening in één akte aangepast De procedure van ontbinding en vereffening van vennootschappen is een vrij complexe aangelegenheid. Onder bepaalde voorwaarden kunnen vennootschappen echter worden ontbonden en vereffend in één (notariële) akte. De voorwaarden zijn recent aangepast. De schulden moeten in principe slechts voldaan of geconsigneerd zijn op de datum waarop de algemene vergadering tot de ontbinding en vereffening besluit. Anderzijds moet voortaan ook - als een commissaris, bedrijfsrevisor of externe accountant een verslag moet opmaken - deze in zijn verslag melding maken van die terugbetaling of consignatie. Lees meer »

Een tweede verblijf in het buitenland: Frankrijk

Gepost op 15/08/2014

Het kopen en bezitten van een vakantiehuisje in het buitenland, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Wie droomt van een landgoed in het zuiden, moet zich daar goed over informeren. In een reeks bijdragen geven wij u verschillende praktische fiscale tips. In vorige bijdragen focusten we al op Italië en Spanje. In dit derde en laatste deel bekijken we het favoriete vakantieland van de Belg: Frankrijk. Lees meer »

Btw-verplichtingen bij de wijziging van uw economische activiteit

Gepost op 01/08/2014

Als btw-plichtige moet u heel wat administratieve verplichtingen vervullen. Bij de aanvang van uw economische activiteit moet u zich identificeren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en een btw-nummer aanvragen. Maar ook de wijziging van de economische activiteit moet u soms melden. Wat u wel en niet aan de fiscus moet laten weten, zetten we hier op een rij. Lees meer »

Investering in steunzone levert vrijstelling van doorstortingsverplichting van bedrijfsvoorheffing op

Gepost op 01/08/2014

Ondernemingen die willen investeren in ‘steunzones’ krijgen daarvoor van de overheid een fiscaal steuntje in de rug. Ze moeten een 25 % van de bedrijfsvoorheffing (BV) die ze inhouden op de lonen van (nieuwe) werknemers, aangeworven naar aanleiding van de investering, niet doorstorten. Let op: ze moeten de BV wél inhouden op het loon van deze werknemers, ze zijn enkel niet verplicht door te storten. Deze maatregel kadert in de relancewet, die de economie terug moet aanzwengelen. Lees meer »

Tien weetjes over beroepskosten

Gepost op 01/08/2014

Kosten die u maakt om uw beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden, zijn als beroepskost aftrekbaar. Kosten met een privékarakter niet. Maar er zijn ook twijfelgevallen. Sommige kosten die (deels) een beroepskarakter hebben, zijn toch niet volledig aftrekbaar. Om te zorgen dat u niet voor een verrassing komt te staan, is het belangrijk te weten wat u wel, en wat u niet kan aftrekken. We zetten tien kosten op een rij… Lees meer »

Nieuwe fiscale vrijstelling voor werkgevers om impact eenheidsstatuut te milderen

Gepost op 01/08/2014

De invoering van het eenheidsstatuut (de juridische gelijkschakeling van arbeiders en bedienden) heeft een brede waaier aan gevolgen. Ook fiscaal heeft dit eenheidsstatuut zijn consequenties. Zo werd er een nieuwe vrijstelling ingevoerd, om de financiële impact voor de werkgevers wat te temperen. Lees meer »

Kleine ondernemingen en de btw: een update

Gepost op 01/08/2014

Kleine ondernemingen hebben heel wat minder btw-verplichtingen dan grote ondernemingen. Ze moeten onder andere geen btw aanrekenen op hun diensten. Keerzijde van de medaille is dat ze ook geen recht op aftrek hebben. Sinds 1 april 2014 werd de drempel om als kleine onderneming beschouwd te worden opgetrokken van 5.580 EUR tot 15.000 EUR Heel wat meer ondernemingen komen dus in aanmerking. De algemene regels hebben we in een eerdere bijdrage al uiteengezet. Ondertussen heeft de fiscus meer richtlijnen voor deze kleine ondernemingen gepubliceerd. Wij staan kort stil bij de belangrijkste punten. Lees meer »

Terug naar boven