Werken in de tuin: welk btw-tarief van toepassing?

Gepost op 15/07/2015

Wie werken laat uitvoeren aan een privéwoning die meer dan vijf jaar oud is, betaalt daarop slechts 6 % btw. Werken in de tuin van dergelijke woning zijn in principe echter van dit gunsttarief uitgesloten. Er bestaan slechts enkele uitzonderingen op deze uitsluiting. Lees meer »

Hoe en wanneer voorafbetalen in afwijkende boekjaren: vennootschappen met een boekjaar van meer dan twaalf maanden

Gepost op 15/07/2015

De fiscus schrijft voor wanneer ondernemingen hun voorafbetalingen moeten doen. Voor vennootschappen die hun boekhouding voeren per kalenderjaar (van 1 januari tot 31 december) zijn die data 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december. Deze data kunnen wel één of twee dagen verschuiven als ze op een zaterdag, zondag of feestdag vallen. Voor vennootschappen die hun boekhouding niet per kalenderjaar voeren of waarvan het boekjaar langer of korter duurt, gelden andere data. In dit artikel staan we stil bij vennootschappen die een boekjaar hebben van meer dan twaalf maanden. Lees meer »

Successieplanning: een generatie overslaan met het ik-opa-testament

Gepost op 15/07/2015

Successierechten besparen kan op verschillende manieren. Eén populaire methode is generation skipping, waarbij men een generatie overslaat en direct goederen nalaat aan de kleinkinderen. In feite omvat het begrip ‘generation skipping’ verschillende bijzondere technieken: één daarvan is het ‘ik-opa-testament’, waarbij we hier stil staan. Lees meer »

Btw van cateringkosten voor reclame-event toch aftrekbaar

Gepost op 15/07/2015

De discussie sleept al lang aan: hoe zit het met cateringkosten die een bedrijf maakt voor een commercieel evenement. Zijn dit reclamekosten, zodat de btw hierop aftrekbaar is. Of zijn het gewone kosten van onthaal, zodat de btw niet aftrekbaar is. De fiscus heeft steeds voet bij stuk gehouden dat het niet-aftrekbare kosten van onthaal zijn. Maar nu geeft hij zich toch gewonnen: de kosten zijn aftrekbaar. Lees meer »

Investeringsaftrek 2015: percentages blijven gelijk

Gepost op 15/07/2015

Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een fiscaal voordeel: de investeringsaftrek. De uitgaven gedaan voor de nieuwe investeringen, mogen immers gedeeltelijk in mindering worden gebracht van de belastbare inkomsten van de ondernemingen. Zowel natuurlijke personen met een eenmanszaak als vennootschappen kunnen er van genieten. Nadat de afgelopen jaren de percentages van de investeringsaftrek steeds verminderden, zijn ze dit jaar gelijk gebleven aan vorig jaar Lees meer »

Opnieuw strategische ecologiesteun voor Vlaamse bedrijven

Gepost op 01/07/2015

De Vlaamse regering heeft dit jaar terug een budget om uw bedrijfsspecifieke milieu- en energie-investeringen te ondersteunen. De subsidiepercentages voor strategische ecologiesteun (STRES) liggen wel lager dan de voorbije jaren. Aanvragen voor strategische ecologiesteun moeten bij het Vlaams Agentschap Ondernemen worden ingediend. Lees meer »

Duur erkenningen voor maatschappelijk verantwoorde coöperatieve vennootschappen beperkt in tijd

Gepost op 01/07/2015

Coöperatieve vennootschappen en nationale groeperingen van coöperatieve vennootschappen die door de minister van Economie worden erkend, genieten diverse fiscale en sociale voordelen. Sinds 31 mei 2015 moeten nieuwe aanvraagformulieren tot erkenning worden gebruikt. De nieuwe erkenningen gelden maar tot 31 mei 2016 omdat de relevantie van sommige erkenningsvoorwaarden momenteel worden getoetst. Lees meer »

Sociale verkiezingen in 2016 : nieuwe spelregels gekend?

Gepost op 01/07/2015

De sociale verkiezingen om de personeelsvertegenwoordigers te kiezen voor het comité voor preventie en bescherming op het werk en eventueel voor de ondernemingsraad, hebben plaats om de 4 jaar op vaste tijdstippen. De volgende sociale verkiezingen gaan door van 9 tot 22 mei 2016. De verkiezingsprocedure duurt 150 dagen en de zgn. voorprocedure moet eind dit jaar al starten. Of u verplicht bent om sociale verkiezingen te organiseren, hangt af van uw personeelsbestand. Als u 50 of 100 werknemers in dienst heeft, dan kiezen uw werknemers in 2016 nieuwe afgevaardigden. Lees meer »

Gevolgen van de indexsprong op lonen en indexaties

Gepost op 01/07/2015

In het regeerakkoord van Michel I werd de maatregel al aangekondigd en nu is de indexsprong ook wettelijk geregeld. Om een indexsprong van 2 procent te realiseren, wordt de afgevlakte gezondheidsindex sinds maart 2015 geblokkeerd. Die ingreep moet de loonhandicap van onze ondernemingen met de buurlanden dichten. De contractuele vrijheid om de lonen aan de index van de consumptieprijzen te binden, blijft ongewijzigd. Lees meer »

Belangrijke boekhoudkundige hervorming nakend

Gepost op 01/07/2015

Ons jaarrekeningrecht is op de Vierde en Zevende Boekhoudrichtlijnen gebaseerd. De nieuwe Europese Jaarrekeningrichtlijn 2013/34/EU van 26 juni 2013 voor niet-beursgenoteerde ondernemingen vervangt deze richtlijnen en wijzigt ingrijpend het bestaande wettelijke kader. De nieuwe richtlijn voorziet verschillende regelingen voor micro-, kleine, middelgrote en grote ondernemingen zodat de administratieve kosten bij de naleving van de jaarrekeningregels in verhouding zijn tot de grootte van de betrokken ondernemingen. De besprekingen over de omzetting van de richtlijn in interne wetgeving zijn volop aan de gang. Lees meer »

Terug naar boven