Vlaamse tewerkstellingspremie voor 50-plussers is aangepast

Gepost op 15/05/2015

Ondernemingen die een werkloze 50-plusser aanwerven voor onbepaalde duur kunnen gedurende een of twee jaar een tewerkstellingspremie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding krijgen. Voor indiensttredingen vanaf 1 januari 2015 hanteert men drie nieuwe premieschalen. Concreet betekent dit dat u geen premie meer krijgt voor het aanwerven van een werknemer tussen 50 en 55 jaar oud die op dat moment minder dan een jaar werkzoekende is. Lees meer »

De oproepingsformaliteiten voor de algemene vergadering

Gepost op 15/05/2015

Mei en juni zijn traditioneel de maanden dat de jaarvergadering wordt georganiseerd. De bijeenroeping van een algemene vergadering is onderworpen aan de regels van het Wetboek van Vennootschappen. De oproeping verschilt naargelang de rechtsvorm van uw vennootschap en de aard van de uitgegeven effecten. De algemene vergadering kan uitzonderlijk aan die oproepingsformaliteiten verzaken en dus vergaderen zonder formele oproeping. Enkele aandachtspunten. Lees meer »

Recht op ouderschapsverlof in cao nr. 64 conform Europees recht

Gepost op 15/05/2015

Uw werknemers hebben bij de geboorte of de adoptie van een kind een recht op ouderschapsverlof. Zij kunnen dit recht uitoefenen op basis van de cao nr. 64 of via het koninklijk besluit van 29 oktober 1997. Cao nr. 64 is op 24 februari 2015 in de Nationale Arbeidsraad op drie vlakken aangepast. Lees meer »

Gevolgen zesde staatshervorming voor het betaald educatief verlof

Gepost op 15/05/2015

Sinds 1 juli 2014 zijn de gewesten door de zesde staatshervorming bevoegd voor het stelsel van het betaald educatief verlof. De gewesten zijn bevoegd voor de regelgeving, de controle en inspectie, de erkenningen van de verloven, het bepalen van de opleidingen die in aanmerking komen, en het aantal uren en de toelagen. Als u vorig schooljaar aan één of meerdere werknemers betaald educatief verlof toekende, kan u hiervoor een forfaitaire terugbetaling aanvragen. Tijdens een overgangsperiode worden de dossiers verder door de federale administratie behandeld. Lees meer »

Wat is fiscaal misbruik: enkele voorbeelden van de rulingcommissie

Gepost op 15/05/2015

De fameuze algemene antimisbruikbepaling bestrijdt constructies en verrichtingen die als fiscaal misbruik worden beschouwd. Hoewel er een wettelijke definitie bestaat van wat fiscaal misbruik precies is, is het in de praktijk niet altijd even duidelijk wat de fiscus nu juist als misbruik beschouwt. Daarom is het goed eens te kijken naar wat de Dienst Voorafgaande Beslissingen (beter bekend als de rulingcommissie) daar over te zeggen heeft. Hoewel de hier vermelde voorbeelden erg afhangen van de concrete feiten die aan commissie werden voorgelegd, geven ze toch een beeld van haar visie. Lees meer »

Belastingverminderingen: de niet-geïndexeerde bedragen

Gepost op 01/05/2015

De regering heeft beslist een aantal bedragen in de personenbelasting de komende jaren niet te indexeren. Deze beslissing heeft zelfs terugwerkende kracht: de bedragen worden bevroren op het niveau van aanslagjaar 2014. De bedragen die in begin van vorig jaar als geïndexeerde bedragen voor aanslagjaar 2015 werden bekendgemaakt, worden niet toegepast. Het betreft vooral de grensbedragen voor de belastingverminderingen. Lees meer »

Voorafbetalingen 2015: lager vermeerderingspercentage

Gepost op 01/05/2015

Ondernemingen die geen of onvoldoende voorafbetalingen doen, moeten een belastingvermeerdering betalen. Het vermeerderingspercentage waarmee de vermeerdering wordt berekend, wordt ieder jaar vastgesteld. Voor de voorafbetalingen van dit jaar (aanslagjaar 2016) geldt opnieuw een lager vermeerderingspercentage dan de voorafgaande jaren. Dit percentage bedraagt 1,125 %. Lees meer »

Vermindering van onroerende voorheffing voor kinderlast – indexering 2015

Gepost op 01/05/2015

Het Vlaams Gewest geeft belastingplichtigen een korting op de onroerend voorheffing als hun gezin minstens twee kinderen telt die voor de kinderbijslag in aanmerking komen. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd. De bedragen voor 2015 zijn nu bekend. Lees meer »

Geregistreerde kassa in de horeca: update van de laatste wijzigingen

Gepost op 01/05/2015

Sinds 1 januari 2015 is het systeem van de geregistreerde kassa in de horeca eindelijk in werking getreden. Ondertussen heeft de fiscus nog wat aan de details gemorreld. Tijd dus om nog eens een stand van zaken op te stellen. Lees meer »

Forfaitaire beroepskosten: hoger forfait voor werknemers

Gepost op 01/05/2015

Wie beroepskosten wil aftrekken,  kan er voor kiezen om zijn werkelijke beroepskosten te bewijzen of het beroepskostenforfait af te trekken. Het forfait bestaat uit vaste percentages die dalen naar gelang het inkomen stijgt. In 2015 en 2016 worden deze percentages voor werknemers in twee fases opgetrokken. Ook de bedragen waarop de percentages worden toegepast, worden licht verhoogd. Een overzicht. Lees meer »

Terug naar boven