Wanneer zijn meerwaarden op bedrijfsvoertuigen vrijgesteld van belasting?

Gepost op 15/05/2014

Om ondernemingen aan te moedigen hun bedrijfsvoertuigen, die zij gebruiken voor goederenvervoer of voor bezoldigd personeelvervoer, te vervangen door milieuvriendelijkere voertuigen, heeft de wetgever een bijzondere vrijstelling voorzien. De vrijstelling geldt voor alle ondernemingen: zowel natuurlijke personen als vennootschappen. Wij sommen voor u de voorwaarden op waaraan u moet voldoen, opdat de meerwaarde die u realiseert op zulke voertuigen, van belasting zou zijn vrijgesteld. Lees meer »

Investeringsaftrek 2014: percentages zakken opnieuw

Gepost op 15/05/2014

Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een fiscaal voordeel. De sommen die besteed worden aan nieuwe investeringen, kunnen immers deels in mindering worden gebracht van de belastbare inkomsten van de ondernemingen (zowel natuurlijke personen als vennootschappen). Deze fiscale gunstmaatregel noemt men ‘investeringsaftrek’. Hoewel de overheid investeringen wil aanmoedigen, zakken de meeste percentages dit jaar (voor investeringen in 2014) opnieuw met 1 %. Lees meer »

Geregistreerde kassa in de btw

Gepost op 15/05/2014

Het invoeren van de geregistreerde kassa in de horeca heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Ondertussen zijn de eerste horeca-uitbaters ook echt met het systeem van start gegaan. De anderen hebben nog even respijt, maar niet meer zo lang. Vanaf 1 januari 2015 wordt het echt verplicht. Het wordt stilaan tijd dus om de regels toe te lichten. Lees meer »

Cao nr. 109 regelt ontslagmotivering in private sector

Gepost op 15/05/2014

Wanneer u overgaat tot ontslag van een arbeider of bediende die meer dan zes maanden in dienst is, moet u vanaf 1 april 2014 de nieuwe regels van ontslagmotivering toepassen. Op alle belangrijke vragen die door uw hoofd spoken, vinden we een antwoord in cao nr. 109: wanneer moet u het ontslag motiveren, hoe moet het ontslag worden gemotiveerd, is er een sanctie bij gebrekkige motivering, … Tijd om de nieuwe regels en termijnen van buiten te leren want op kennelijk onredelijk ontslag staat een boete. Lees meer »

Bescherming hoofdverblijfplaats zelfstandigen uitgebreid naar zelfstandigen in bijberoep

Gepost op 15/05/2014

Zelfstandigen in hoofdberoep die een verklaring afleggen bij de notaris, kunnen hun huis laten beschermen tegen beslag door schuldeisers. Sinds 13 februari 2014 is die beschermingsprocedure uitgebreid. Niet alleen een zelfstandige in hoofdberoep, maar ook de zelfstandige in bijberoep en de zelfstandige die actief is na zijn pensionering kan zo’n verklaring afleggen. De zelfstandige zal ook minder moeten betalen voor deze bescherming. Lees meer »

Een overzicht van de bevoegdheden van de jaarvergadering

Gepost op 01/05/2014

De algemene vergadering is een verplicht orgaan met wettelijke bevoegdheden. Wanneer uw boekhouding per kalenderjaar loopt, valt de jaarvergadering meestal in mei of in juni omdat ze moet plaatsvinden binnen de zes maanden na het einde van het boekjaar. De jaarvergadering kan alle bevoegdheden uitoefenen die het Wetboek van Vennootschappen en de statuten haar toekennen. Een overzicht. Lees meer »

Beursgenoteerde aandelen in een nalatenschap: hoe waarderen?

Gepost op 01/05/2014

Om te weten hoeveel successierechten u moet betalen, is het belangrijk de nalatenschap correct te waarderen. De wetgever heeft daarvoor verschillende waarderingsregels bedacht. Aangezien successierechten tot de bevoegdheden van de gewesten behoren, kunnen zij die waarderingsregels aanpassen. In het Vlaams Gewest werden in de zomer van 2013 de regels voor de waardering van beursgenoteerde aandelen die tot een nalatenschap behoren, gewijzigd. Al deze aandelen moeten aan hun beurswaarde gewaardeerd worden. Lees meer »

Een individueel akkoord met de fiscus over uw beroepskosten

Gepost op 01/05/2014

Om beroepskosten te kunnen aftrekken, moeten er verschillende voorwaarden vervuld zijn. Eerst en vooral moeten de kosten gedaan zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen. Daarnaast moet de echtheid en het bedrag van de kosten vaststaan. Als de echtheid wel vaststaat, maar het bedrag niet, kan u hierover een individueel akkoord sluiten met de fiscus. Zo krijgt u onmiddellijk zekerheid over de aftrekbaarheid van de kosten. Er kunnen ook collectieve akkoorden worden afgesloten voor een bepaalde beroepsgroep, daar gaan we in een volgende bijdrage verder op in. Lees meer »

Nieuwe limitatieve technologieënlijst voor Vlaamse “Ecologiepremie Plus”

Gepost op 01/05/2014

Als uw onderneming ecologie-investeringen realiseert in het Vlaams Gewest, kan u hiervoor een premie aanvragen bij het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid. Maar alleen ecologie-investeringen die voorkomen op de limitatieve technologieënlijst of LTL-lijst, komen voor subsidies in aanmerking in het kader van de Ecologiepremie Plus. Vlaams minister van Economie, Kris Peeters, actualiseert de LTL-lijst drie keer per jaar. Dit jaar is er een actualisatie voorzien in januari, mei en november. Lees meer »

Aangifte personenbelasting 2014: de nieuwigheden

Gepost op 01/05/2014

Het aangifteformulier personenbelasting voor aanslagjaar 2014 is bekend. Zoals elk jaar staan er weer enkele nieuwe codes in, en werden andere codes geschrapt. Bijzonder is wel dat er dit jaar minder codes zijn, terwijl er de vorige jaren steeds maar codes waren bijgekomen. Er werden heel wat overbodig geworden codes geschrapt. Anderzijds waren er door wetswijzigingen ook enkele nieuwe codes nodig, die nu werden toegevoegd. Lees meer »

Terug naar boven