Nieuw leven voor de starters-BVBA

Gepost op 15/04/2014

De starters-BVBA of S-BVBA werd in 2010 geïntroduceerd in ons vennootschapsrecht. Tussen 1 juni 2010 en 28 februari 2013 werden echter maar 1.971 S-BVBA's opgericht. Geen groot succes dus. De wetgever heeft nu ingegrepen door de personeelsgrens en de levensduur van de S-BVBA aan te passen. Lees meer »

Sociaal statuut meewerkende echtgenoot: beperkte eigen zelfstandige activiteit mogelijk

Gepost op 15/04/2014

Als meewerkende echtgenoot kan u voortaan een beperkte eigen zelfstandige activiteit uitoefenen, zonder uw bijzonder sociaal statuut van meewerkende echtgenoot te verliezen. De inkomsten uit die eigen zelfstandige activiteit mogen niet hoger zijn dan 3.000 euro bruto per jaar. U wordt dus geen zelfstandige in hoofdberoep. Lees meer »

Hoe kan de fiscale bemiddelingsdienst u helpen?

Gepost op 15/04/2014

Heeft u een probleem met de fiscus? Dan kan u zich natuurlijk altijd tot de rechtbank wenden. Maar weet u dat er alternatieve manieren zijn om het conflict op te lossen. Sinds 1 juni 2010 kan u immers ook bij de fiscale bemiddelingsdienst terecht. Deze autonome dienst binnen de FOD Financiën zoekt naar andere oplossingen, waar zowel de belastingplichtige als de fiscus zich in kunnen vinden. Lees meer »

Interne meerwaarden: (nieuwe) visie van de rulingdienst

Gepost op 15/04/2014

Interne meerwaarden ontstaan als u aandelen van een werkvennootschap inbrengt in uw eigen holding, waarvan u de enige of belangrijkste aandeelhouder bent. De fiscus staat nogal wantrouwig tegenover deze verrichting. Zij meent dat belastingplichtigen die constructie (kunnen) misbruiken om belastingvrij inkomsten uit de werkvennootschap naar de aandeelhouders te laten stromen in plaats van via belaste dividenduitkering. In het verleden vroegen ze dan ook bepaalde engagementen. Daar komt de administratie nu van terug, maar dat wil nog niet zeggen dat hun houding echt versoepeld is… Lees meer »

Een tweede verblijf in het buitenland (1): Italiƫ

Gepost op 15/04/2014

Een vakantiehuisje in een zonnig oord: het is voor velen een droom. Denkt u eraan deze droom eindelijk eens waar te maken? Zorg dan dat u goed geïnformeerd bent. Anders zou die mooie droom wel eens een fiscale nachtmerrie kunnen worden. In een reeks bijdragen zullen wij u verschillende praktische fiscale tips geven, waar u rekening mee moet houden als u uw zinnen heeft gezet op een tweede verblijf in het buitenland. In deze eerste bijdrage nemen we Italië onder de loep. Lees meer »

Kleine onderneming en btw: drempel wordt verhoogd tot 15.000 EUR

Gepost op 01/04/2014

Kleine btw-plichtigen die een economische activiteit uitoefenen, kunnen als zij dat willen, vallen onder het bijzondere btw-stelsel van de ‘kleine ondernemingen’. Daarmee kunnen ze aan heel wat administratieve rompslomp ontsnappen. Nadeel is dat ze de btw die ze zelf betaalden niet langer kunnen aftrekken. We wegen de pro’s en contra’s tegen elkaar af. De drempel om als ‘kleine onderneming’ te kunnen kwalificeren, wordt vanaf 1 april 2014 opgetrokken tot 15.000 EUR. Lees meer »

Uw huishoudelijke elektriciteit vanaf 1 april nog maar aan 6 % btw onderworpen

Gepost op 01/04/2014

Toen er enkele maanden geleden werd geopperd om de btw op energie te verlagen naar 6 %, deed dit heel wat stof opwaaien. De regering heeft echter haar zin doorgedreven en de maatregel effectief doorgevoerd. Daardoor zal u vanaf 1 april 2014 nog maar 6 % btw moeten betalen op uw particulier gebruikte elektriciteit, in plaats van 21 %. Lees meer »

Schuldeisers beter beschermd bij kapitaalherschikking

Gepost op 01/04/2014

Bij een kapitaalvermindering, bij een fusie of een splitsing, en bij de inbreng van een algemeenheid of van een bedrijfstak worden de schuldeisers van de betrokken vennootschap beschermd. Vanaf 26 december 2013 genieten ook de schuldeisers van wie de vordering wordt betwist, een bijzondere bescherming. Die schuldeisers kunnen beroep doen op de beschermingsregeling inzake zekerheidstelling en op de hoofdelijke aansprakelijkheid. Lees meer »

Tarieven voor de bekendmaking van akten, mededelingen en aankondigingen

Gepost op 01/04/2014

De geïndexeerde bedragen voor de bekendmaking van een oprichtingsakte en van een wijzigingsakte zijn sinds 14 februari ll. bekend. De tarieven voor de bekendmaking van de akten van rechtspersonen worden vanaf nu niet meer op 1 januari geïndexeerd, maar pas op 1 maart. De tarieven voor de bekendmaking van mededelingen of aankondigingen worden wél nog op 1 januari aangepast aan de evolutie van het indexcijfer. Lees meer »

Self-billing: de klant stelt zelf een factuur op

Gepost op 01/04/2014

Bij self-billing stelt niet de leverancier of dienstverrichter, maar de klant zelf de factuur op. Het is bovendien de klant die de btw moet voldoen. December vorig jaar heeft de administratie een nieuwe circulaire gepubliceerd om het systeem verder toe te lichten. We geven de belangrijkste punten weer. Lees meer »

Terug naar boven