Innovatie-inkomsten: meer over de nieuwe aftrek

Gepost op 15/03/2017

We meldden al eerder dat de aftrek voor octrooi-inkomsten werd afgeschaft en na een periode van vijf jaar zal uitdoven. Omdat investeren in innovatie wel belangrijk blijft, heeft de regering een alternatief uitgewerkt: de aftrek voor innovatie-inkomsten. In deze bijdrage zoomen we meer in detail in op deze nieuwe aftrek. Lees meer »

Tax shelter uitgebreid tot podiumkunsten

Gepost op 15/03/2017

Enkele jaren geleden werd in België de tax shelter voor audiovisuele werken in het leven geroepen. Bedoeling was vennootschappen te laten investeren in films en televisiereeksen, om zo de productie van deze audiovisuele werken aan te zwengelen. In 2015 werd het systeem grondig hervormd. Sinds 1 februari 2017 noteren we opnieuw een belangrijke wijziging: het systeem werd uitgebreid tot podiumproducties. Lees meer »

Indexatie onroerende voorheffing in Vlaanderen 2017

Gepost op 15/03/2017

Het Vlaams Gewest geeft belastingplichtigen een korting op de onroerende voorheffing als hun gezin minstens twee kinderen telt die voor de kinderbijslag in aanmerking komen. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd. De bedragen voor 2017 (aanslagjaar = inkomstenjaar voor de OV) zijn ondertussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Lees meer »

Geen toepassing van forfaitaire regeling meer voor wie GKS gebruikt

Gepost op 15/03/2017

Ondernemingen die een witte kassa gebruiken, worden sinds 1 januari 2017 uitgesloten van de forfaitaire btw-regeling. Ze zijn sinds dan aan de gewone regeling onderworpen. Lees meer »

Onderzoeks- en aanslagtermijn verlengd bij buitenlandse inlichtingen

Gepost op 15/03/2017

De fiscus heeft, naargelang de omstandigheden, verschillende termijnen waarin hij onderzoeksdaden kan verrichten en een aanslag kan vestigen. Zo bedraagt de termijn drie jaar als de belastingplichtige zelf geen aangifte indient. Deze termijn wordt verlengd tot zeven jaar in geval van fraude. De fiscus heeft nu een nieuwe mogelijkheid om de termijn te verlengen. Als hij inlichtingen krijgt van een buitenlandse autoriteit, krijgt hij immers twee jaar extra, zelfs als er geen sprake is van fraude. Lees meer »

Nieuw sociaal en fiscaal statuut voor de student-ondernemer

Gepost op 01/03/2017

Sinds begin dit jaar kunnen studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen, een eigen statuut van student-zelfstandige aanvragen. De student-ondernemer geniet dan van een voordelige bijdrageregeling en van een eigen fiscaal statuut. Met een beperkt inkomen als zelfstandige, blijft de jonge ondernemer ten laste van zijn ouders. Lees meer »

Nieuw type overeenkomst in Brussel: Stage eerste werkervaring

Gepost op 01/03/2017

Hoe jongeren met gebrek aan ervaring en concrete vaardigheden aan een job helpen? In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan een jonge niet-werkende werkzoekende die zich na zijn studies heeft ingeschreven bij Actiris, sinds 1 januari 2017 een eerste werkervaring opdoen. De 'stage eerste werkervaring' is een stage van minimum drie en maximum zes maanden. De stage eerste werkervaring vervangt de instapstage in de ondernemingen. Elke werkgever kan de nieuwe stagevorm aanbieden. Lees meer »

Rulings over toepassing van de boekhoudregels in de maak

Gepost op 01/03/2017

De Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken van de Federale Overheidsdienst Financiën is bevoegd voor het verlenen van fiscale rulings. Met individuele vragen (van ondernemingen) over de toepassing van de boekhoudregels moet men zich richten tot de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. In de schoot van de Commissie wordt hiervoor een afzonderlijk college opgericht. De CBN zal de boekhoudkundige rulings publiceren op haar website. Lees meer »

Arbeidsongeschikte werknemers terug aan het werk via re-integratie

Gepost op 01/03/2017

Sinds 1 december 2016 moeten werkgevers een re-integratietraject op maat voorzien voor langdurig arbeidsongeschikte werknemers. De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer heeft een sleutelrol in dit traject. Het re-integratietraject zorgt voor tijdelijk of definitief aangepast of ander werk. Lees meer »

Hoe vergoedingen aan bestuurders boekhoudkundig verwerken?

Gepost op 01/03/2017

Een bestuurder kan een vergoeding krijgen als bestuurder, maar daarnaast nog een vergoeding ontvangen uit hoofde van zijn arbeidsovereenkomst. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen verduidelijkt in advies 2016/15 op welke rekeningen en onder welke voorwaarden de vergoedingen aan bestuurders en werkende vennoten mogen worden geboekt. Advies 2016/15 vervangt advies 153/1 over werkende vennoten. Lees meer »

Terug naar boven