Gespreide taxatie van meerwaarden

Gepost op 15/03/2016

Wanneer een vennootschap een meerwaarde realiseert bij het vervreemden van een bedrijfsgoed, is deze meerwaarde belastbaar. De vennootschap kan evenwel kiezen voor de gespreide taxatie van de meerwaarde. Daarvoor moet ze de ontvangen verkoopprijs herbeleggen in een nieuw actief dat bedrijfsmatig wordt gebruikt. De meerwaarde wordt dan maar belast naar gelang dat nieuwe actief wordt afgeschreven. Lees meer »

Brussel verlaagt tarief voor schenkingen van onroerende goederen

Gepost op 15/03/2016

De verschillende gewesten hebben de laatste jaren gewerkt aan de vereenvoudiging van de regels inzake schenkingen. Zo schrapte Vlaanderen vorig jaar drastisch in de categorieën van begiftigden en het aantal schijven voor de schenking van onroerende goederen. Bovendien werden ook de tarieven verlaagd. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt dit voorbeeld nu. Lees meer »

De overheid als belastingplichtige in de btw

Gepost op 15/03/2016

In het btw-verhaal speelt de overheid een bijzondere rol. En dan hebben we het met name over de overheid die diensten levert aan haar burgers. Door haar activiteiten neemt de overheid immers deel aan het economisch leven. De overheid is echter in principe niet btw-plichtig. Als de overheid echter diensten presteert die ook door belastingplichtige ondernemingen worden geleverd, zou er oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan tussen overheid en bedrijfswereld. Hoe dat wordt opgelost, regelt de fiscus in een nieuwe circulaire uit december 2015 waarin het btw-statuut van overheidshandelen verder wordt uitgeklaard. Lees meer »

Belgische excess profit rulings veroordeeld door Europese Commissie

Gepost op 15/03/2016

Recent werd België veroordeeld omdat ze enkele grote multinationals fiscale voordelen had gegeven via de zogenaamde excess profit rulings. Volgens de Europese Commissie was dit een vorm van verboden staatssteun. Met andere woorden: de fiscaal gunstige behandeling heeft deze ondernemingen onrechtmatig bevoordeeld tegenover hun concurrenten. We leggen de situatie uit in vier stappen. Lees meer »

Geïndexeerde bedragen personenbelasting aanslagjaar 2017

Gepost op 15/03/2016

De geïndexeerde bedragen voor aanslagjaar 2017 werden door de Federale Overheidsdienst Financiën bekendgemaakt en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste bedragen. In dit overzicht staan enkel de federale bedragen. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald (bv. dienstencheques) werden niet opgenomen. Lees meer »

Kleine vennootschappen: de afwijkende fiscale regels (update)

Gepost op 01/03/2016

Voor kleine vennootschappen gelden er her en der in het Belgisch fiscaal recht bijzondere regels. Nu er sinds begin januari nieuwe criteria gelden om te bepalen of een vennootschap ‘klein' is, leek het ons een goede gelegenheid om nog eens bij de afwijkende regels stil te staan. De laatste jaren werd de lijst met bijzondere regels immers nog uitgebreid. Lees meer »

Afrondingsregels gelden ook voor elektronische betalingen

Gepost op 01/03/2016

Sinds 1 oktober 2014 mogen ondernemingen en vrije beroepers het totaal bedrag dat de consument moet betalen, afronden tot op 5 eurocent voor alle klanten die contant betalen. Sinds 8 januari 2016 kan dit systeem zowel bij contante betalingen als bij elektronische betalingen worden toegepast. De procedure geldt wel niet voor internetaankopen. Lees meer »

Jaarrekening: sociale balans geen onderdeel meer van de toelichting

Gepost op 01/03/2016

De sociale balans wordt voortaan voor alle vennootschappen als een afzonderlijk document gevraagd. Ze vormt geen onderdeel meer van de toelichting bij de jaarrekening in het volledig schema en in het verkort schema. Dit is een gevolg van de omzetting van de Europese boekhoudrichtlijn in Belgisch recht. Lees meer »

Wat betaalt u voor het bekendmaken van mededelingen, aankondigingen en akten?

Gepost op 01/03/2016

Ondernemingen en verenigingen betalen vanaf 1 maart 2016 meer voor de bekendmaking van hun akten in de ‘Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad'. Het tarief voor de publicatie van een aankondiging wijzigt niet ten opzichte van 2015. De kosten voor de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van de mededeling dat de jaarrekening werd ingediend, worden geschrapt. Lees meer »

Girale betaling van het loon wordt de regel

Gepost op 01/03/2016

De Loonbeschermingswet bepaalt hoe u het loon aan uw werknemers moet uitbetalen. Vanaf 1 oktober 2016 moet het loon in giraal geld worden uitbetaald via overschrijving, postassignatie of circulaire cheque. De mogelijkheid om loon van hand tot hand uit te betalen, wordt de uitzondering. Lees meer »

Terug naar boven