Een lening toestaan aan een werknemer: fiscale en sociale valkuilen

Gepost op 15/03/2015

Een personeelslid dat in de financiële problemen zit een lening geven? Dat kan. Maar om zowel uzelf, als uw werknemer te beschermen, moet u wel voorzichtig te werk gaan. Zo’n verrichting heeft immers gevolgen op fiscaal en sociaal vlak. Wij wijzen u op mogelijke valkuilen. Lees meer »

Uw vennootschap financieren via een lening of een kapitaalverhoging?

Gepost op 15/03/2015

U wil investeren in uw vennootschap? Dat kan op verschillende manieren. U kan uw privégeld aan uw vennootschap lenen, waar u dan als vergoeding interest voor krijgt. Of u kan een kapitaalverhoging doorvoeren, u krijgt dan nieuwe aandelen en (eventueel) wordt u vergoed met dividenden. Maar waar zou u voor kiezen? Wij zetten de twee mogelijkheden met hun pro’s en contra’s tegenover elkaar. Let op: in deze bijdrage gaan we enkel in op de hypothese waar u zelf investeert in uw vennootschap. Er bestaan natuurlijk nog andere mogelijkheden: u kan andere aandeelhouders aantrekken of uw vennootschap kan een lening vragen bij de bank. Lees meer »

Een goed onderverhuren aan uw vennootschap: hoe zit dat?

Gepost op 15/03/2015

In het verleden hebben we al eens stil gestaan bij het verhuren aan uw vennootschap van een pand waarvan u eigenaar bent. We wezen er o.a. op het gevaar dat een deel van de huur als bedrijfsleidersbezoldiging kan worden belast, als u teveel huur vraagt. Maar wat dan als u zelf geen onroerende eigendom heeft? Wel, u kan in eigen naam een goed huren en dat gedeeltelijk verder verhuren ( = onderverhuren) aan uw vennootschap. Lees meer »

Bedrijfsleider, de fiscus kan bij u aankloppen om niet doorgestorte bedrijfsvoorheffing en btw te innen

Gepost op 15/03/2015

Als uw vennootschap de bedrijfsvoorheffing die ze heeft ingehouden op de lonen van het personeel, of de btw die ze heeft ontvangen van haar klanten, niet doorstort aan de Schatkist maakt ze een fout. U bent daar als bestuurder van uw vennootschap mee aansprakelijk voor. Dat betekent dat de fiscus dit geld ook bij u kan komen halen. Meer zelfs, dankzij een recent arrest van het Hof van Cassatie, wordt dat makkelijker voor de fiscus. Wees dus op uw hoede. Lees meer »

Verlaagde schenkingsrechten voor bouwgronden in Vlaanderen verlengd tot 2019

Gepost op 15/03/2015

Sinds 2003 kunnen in Vlaanderen bouwgronden op een gunstige manier geschonken worden tegen een verlaagd tarief. Met deze oorspronkelijk als tijdelijk bedoelde maatregel, wilde de regering ‘slapende’ bouwgronden activeren. De geldigheid van de maatregel werd al meerdere keren verlengd. Ook nu weer. Met het programmadecreet wordt de maatregel verlengd tot 31 december 2019. De ideale gelegenheid om de regels nog eens kort in herinnering te brengen. Lees meer »

Woning ter beschikking stellen van bedrijfsleider: kost aftrekbaar voor vennootschap

Gepost op 01/03/2015

Een bedrijfsleider kan op verschillende manieren bezoldigd worden. Dat kan via een klassiek loon, via het toekennen van tantièmes, maar ook via allerlei voordelen van alle aard, bv. een bedrijfswagen, de terbeschikkingstelling van een woning. Over deze laatste bezoldigingstechniek bestond wel eens wat discussie. Toch mag een bedrijfsleider zo bezoldigd worden en, nog belangrijker, de kosten daarvan zijn voor de vennootschap gewoon aftrekbaar. Maar wees gewaarschuwd: de fiscus en een deel van de rechtspraak blijven er tegen gekant. Lees meer »

De munteenheid van uw boekhouding

Gepost op 01/03/2015

De boekhouding van uw onderneming moet in principe in euro worden gevoerd. In zeer uitzonderlijke gevallen kan uw boekhouding en de jaarrekening in een andere munt worden opgemaakt. Een bijzondere procedure moet dan in acht worden genomen. Lees meer »

Deadline voor indienen jaarverslag interne dienst voor preventie en bescherming op het werk nadert

Gepost op 01/03/2015

Vóór 1 april moet de “interne dienst voor preventie en bescherming op het werk” een jaarverslag indienen bij de regionale inspectiediensten van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk. Dit jaarverslag geeft een samenvatting van de werking van de interne dienst in het afgelopen dienstjaar. De samenstelling van uw organisatie en de bijhorende preventiedienst zal bepalen welk modelformulier u moet gebruiken. Lees meer »

Strengere regels voor tijdskrediet en landingsbanen

Gepost op 01/03/2015

De uitkeringen voor tijdskrediet zonder motief en voor loopbaanonderbreking zijn sinds 1 januari 2015 geschrapt. Voor landingsbanen wordt de grens van 55 jaar tot 60 jaar opgetrokken. De controle op de bestaande thematische verloven en het tijdskrediet met motief wordt strenger. Deze wijzigingen waren aangekondigd in het federaal regeerakkoord van 9 oktober 2014. Lees meer »

Arbeidsovereenkomstenwet: de geïndexeerde loonbedragen voor 2015

Gepost op 01/03/2015

De bedragen die een invloed hebben op de geldigheid van verschillende bedingen in het arbeidscontract zijn naar jaarlijkse gewoonte geïndexeerd. Na de invoering van het eenheidsstatuut zijn de loonbedragen nog relevant voor het scholingsbeding, het concurrentiebeding en het scheidsrechterlijk beding. Lees meer »

Terug naar boven