Kilometerheffing voor vrachtwagens komt er vanaf 2016

Gepost op 15/12/2015

Er is al een hele tijd sprake van, maar vanaf 2016 gaat het ook echt gebeuren. In heel België zal er een kilometerheffing opgelegd worden aan binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens. Deze nieuwe regeling zal de heffing via het eurovignet vervangen vanaf (voorlopig onder voorbehoud) 1 april 2016. De heffing is tegelijk federaal en gewestelijk. De heffing zal immers van toepassing zijn op het hele Belgisch grondgebied, terwijl de concrete regels bepaald worden door de gewesten (die ondertussen hun regels al in een decreet of ordonnantie hebben gegoten). De drie gewesten zullen wel moeten samenwerken en hebben daarvoor al een samenwerkingsakkoord afgesloten. Lees meer »

Een geschil met de fiscus: de behandeling van het bezwaarschrift door de administratie

Gepost op 15/12/2015

In een vorige bijdrage legden we uit hoe u bij de administratie zelf een bezwaar kan aantekenen als u het oneens bent met de aanslag die de fiscus u wil opleggen. Nadat u als belastingplichtige het bezwaar correct heeft ingediend, komt de volgende stap: de behandeling van het bezwaar door de administratie. In deze bijdrage bekijken we hoe de rest van de procedure verloopt. Lees meer »

Aanslag geheime commissielonen: administratie verstrengt weer ten opzichte van de soepelere wettekst

Gepost op 15/12/2015

De aanslag geheime commissielonen blijft voor beroering zorgen. Eind vorig jaar leek er, na jaren van wetswijzigingen en administratieve toleranties, eindelijk rust te komen. In de zomer kwam de administratie echter met een circulaire die de nu soepele tekst van de wet, toch weer verstrengt. Wat zegt de administratie nu precies? Lees meer »

Karaattaks: een bijzonder belastingstelsel voor diamantairs

Gepost op 15/12/2015

De regering heeft voor de diamantsector een bijzonder fiscaal regime uitgewerkt. Officieel heet dit bijzonder regime het diamantstelsel, maar in de volksmond wordt het nu al de karaattaks genoemd. De karaattaks is een heffing van 0,55 % op de totale omzet uit de diamanthandel die behaald wordt door diamantairs. Lees meer »

Fiscaalvriendelijk naar het werk met de fiets: over fietsvergoedingen en bedrijfsfietsen

Gepost op 15/12/2015

Met de fiets naar het werk gaan, is niet enkel goed voor het milieu en uw gezondheid. Ook fiscaal is een verplaatsing met de fiets interessant. Als u van uw werkgever een fietsvergoeding krijgt, is die immers (gedeeltelijk) vrijgesteld. Daarnaast bieden sommige bedrijven hun personeel een bedrijfsfiets aan. Ook dat voordeel wordt niet belast. Lees meer »

De nieuwe financieringsformules van Participatiefonds Vlaanderen

Gepost op 01/12/2015

Op zoek naar een financiering voor uw nieuw project? Participatiefonds Vlaanderen heeft sinds 1 juli 2015 haar leningproducten aangepast. Het fonds biedt voortaan nog twee leningen aan: de nieuwe Startlening+ en KMO-cofinanciering. Ook middelgrote ondernemingen komen voortaan in aanmerking voor financiering via het Participatiefonds Vlaanderen. Lees meer »

Nieuwe feestdagenregeling voor uitzendkrachten

Gepost op 01/12/2015

U weet dat uw werknemers tijdens de tien wettelijke, officiële feestdagen in principe niet mogen werken. Dit recht geldt ook voor uitzendkrachten. Als twee contracten voor uitzendarbeid bij hetzelfde bureau en bij dezelfde gebruiker worden onderbroken door een feestdag of vervangingsdag, heeft de uitzendkracht recht op die feestdag of vervangingsdag. Lees meer »

Leasing boekhoudkundig verwerken met de CBN

Gepost op 01/12/2015

De boekhoudrechtelijke kwalificatie van een leasingovereenkomst is van belang om te bepalen welke boekhoudkundige verwerking moet worden toegepast. Op boekhoudkundig vlak verschijnt (financiële) leasing aan de actiefzijde van de balans van de leasingnemer. Alle andere transacties zoals huur en operationele leasing, die niet aan de voorwaarden van financiële leasing voldoen, worden boekhoudkundig als huur behandeld. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft onlangs een (overzichts)advies 2015/4 gepubliceerd met de belangrijkste principes met betrekking tot leasing. Lees meer »

Erfbelasting: waardering van beursgenoteerde aandelen in de nalatenschap

Gepost op 01/12/2015

Een correcte waardering van een nalatenschap, is belangrijk om te weten hoeveel successierechten u moet betalen. Omdat de successierechten tot de bevoegdheden van de gewesten behoren, bepalen zij die waarderingsregels. Voortaan gebeurt de waardering van de beursgenoteerde aandelen in een nalatenschap in de drie gewesten tegen de beurswaarde. Brussel past nieuwe waarderingsregels toe voor de overlijdens sinds 1 september 2015 en volgt hiermee het voorbeeld van het Vlaams Gewest en het Waals Gewest. Lees meer »

Aangifte van een nalatenschap: welk gewest is bevoegd?

Gepost op 01/12/2015

Het successierecht of zoals sinds kort de erfbelasting genoemd, is een belasting op erfenissen. Sinds begin dit jaar zijn de gewesten zelf bevoegd voor de inning van de successierechten. Waar u als erfgenaam successierechten moet betalen, wordt door de laatste fiscale woonplaats van de overledene bepaald. Lees meer »

Terug naar boven