Uitzendarbeid voortaan zonder de 48-urenregel

Gepost op 15/11/2016

Sinds 1 oktober jl. moet elk uitzendcontract schriftelijk worden afgesloten ten laatste op het ogenblik waarop de uitzendkracht in dienst treedt. De 48-urenregeling in de uitzendsector behoort definitief tot het verleden. Een overeenkomst op papier blijft mogelijk maar het gebruik van de elektronische variant wordt gestimuleerd. Lees meer »

De gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf

Gepost op 15/11/2016

De kogel is door de kerk. De Britten hebben zich uitgesproken vóór een Brexit. Dat een Brexit gevolgen voor het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk en hier zal hebben, staat buiten kijf. Omdat het de eerste keer is dat een land uit de Europese Unie zal treden, zijn de gevolgen moeilijk te voorspellen. Alles zal afhangen van de onderhandelingen over de uittreding. Lees meer »

Doelgroepgerichte AAFisc helemaal operationeel

Gepost op 15/11/2016

De hervorming van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit (AAFisc) is rond. Sinds 1 juli 2016 is de AAFisc geen materiegerichte organisatie meer maar wel een doelgroepgerichte organisatie per type belastingplichtige. De drie administraties of centra zijn intussen volledig operationeel. Er is een centra voor particulieren, voor kmo's en één voor grote ondernemingen. Lees meer »

Mededingingsregels voor kmo's

Gepost op 15/11/2016

Kent u uw rechten en plichten in het kader van het mededingingsrecht? In een praktische gids van de Belgische mededingingsautoriteit wordt het mededingingsrecht voor Belgische kmo's verduidelijkt. Lees meer »

Gewestelijke deadlines voor aanvraag terugbetaling educatief verlof

Gepost op 15/11/2016

Als uw werknemer educatief verlof opneemt, moet u die uren doorbetalen. U kan wel een terugbetalingsdossier indienen. Voor het indienen van die aanvraag moet u -sinds de zesde staatshervorming- bij de gewesten zijn. En die gewesten hanteren verschillende termijnen. Lees meer »

Klantenlistings in de btw: regeling versoepeld voor kleine ondernemingen

Gepost op 01/11/2016

Ondernemingen zijn in principe verplicht jaarlijks een klantenlisting in te dienen. Ze moeten aan de administratie laten weten wie hun klanten zijn. Voor kleine ondernemingen is deze regel sinds 1 juli 2016 versoepeld. Lees meer »

Europese antimisbruikregels

Gepost op 01/11/2016

Zowel op nationaal vlak als op internationaal vlak wordt op verschillende wijzen fiscaal misbruik bestreden. In België kan de fiscus het beruchte artikel 344 van het wetboek inkomstenbelasting toepassen. Ook de Europese Unie blijft de strijd met fiscaal misbruik aangaan. Zo werd afgelopen zomer de nieuwe Europese antimisbruikrichtlijn inzake belastingontwijking gepubliceerd. Een kort overzicht van enkele van de belangrijkste punten. Lees meer »

Vouchers krijgen apart btw-statuut

Gepost op 01/11/2016

Met een voucher of waardebon kan je als klant een product of dienst aankopen. Voor een ‘voucher’ zijn er twee momenten relevant: ten eerste de aankoop, ten tweede het gebruik. Op Europees vlak is hierover recent een richtlijn uitgewerkt. Hoofdregel is dat de twee momenten (aankoop en gebruik) niet als een aparte btw-handeling worden gezien. De lidstaten moeten deze regels nu nog omzetten in nationale wetgeving. Lees meer »

Erfpacht juridisch en fiscaal toegelicht

Gepost op 01/11/2016

Naast vruchtgebruik is ook erfpacht een juridisch begrip met een lange traditie. In deze bijdrage focussen we eerst op de burgerrechtelijke aspecten. Daarna bekijken we ook enkele fiscale aspecten. Lees meer »

Deeleconomie: de btw-aspecten

Gepost op 01/11/2016

Eerder bespraken we al het nieuwe regime in de inkomstenbelasting voor inkomsten uit de deeleconomie. Activiteiten ontplooien in de deeleconomie heeft echter ook btw-gevolgen. In deze bijdrage doen we de btw-aspecten uit de doeken. Lees meer »

Terug naar boven