Onbeperkt bijverdienen na je pensioen: het mag, maar wordt wel belast

Gepost op 15/11/2015

Velen willen ook na hun pensioen nog aan de slag blijven, om zo hun pensioen wat aan te vullen. Vroeger werd bijverdienen na het pensioen echter niet echt beloond, omdat de gepensioneerde riskeerde zijn pensioenuitkering te verliezen. Die regeling werd door de regering Di Rupo al versoepeld. Vanaf 1 januari 2015 is de regeling nog soepeler geworden. Wie 65 is, mag vanaf nu onbeperkt bijverdienen. Lees meer »

Een geschil met de fiscus: een bezwaarschrift indienen

Gepost op 15/11/2015

Heeft u een geschil met de fiscus? Heeft u een aanslag gekregen waar u het niet mee eens bent? Alvorens naar de rechtbank te trekken, moet u eerst bij de administratie zelf beroep aan tekenen. U kan een bezwaar indienen. Als u dat wil doen, moet u wel de volgende regels naleven. Lees meer »

Kilometervergoeding voor federale ambtenaren gedaald op 1 juli

Gepost op 15/11/2015

De kilometervergoeding die voor federale ambtenaren geldt, wordt ook gebruikt als criterium voor de kilometervergoeding die aan werknemers mag worden betaald voor dienstverplaatsingen. Sinds 1 juli 2015 is deze vergoeding licht gedaald. Lees meer »

Opeisbaarheid btw: weer wijzigingen vanaf 2016?

Gepost op 15/11/2015

De regels in verband met de opeisbaarheid, en daarmee samenhangend de aftrekbaarheid, van de btw zijn de laatste jaren ettelijke malen gewijzigd. Sinds begin 2015 is het moment van de levering, de voltooiing van de dienst of de (gedeeltelijke) betaling doorslaggevend. Dat blijft echter in de praktijk voor moeilijkheden zorgen. Daarom zal de regelgeving vanaf 1 januari 2016 allicht opnieuw veranderen. De regering heeft al een voorontwerp van wet klaar. Lees meer »

Verhuur van magazijnen en btw

Gepost op 15/11/2015

Onroerende verhuur is in België in principe van btw vrijgesteld. Dat wil zeggen dat de verhuurder van onroerende goederen op deze dienst geen btw moet aanrekenen. Dit heeft wel als nadeel dat de verhuurder de btw die hij heeft betaald, bv. bij verwerven of herstellen/onderhouden van het gebouw, niet kan aftrekken. Een belangrijke uitzondering is de verhuur van bergruimte voor het opslaan van goederen. Die verhuur is wel aan btw onderworpen. Lees meer »

De Vlaamse Codex Fiscaliteit: al van gehoord?

Gepost op 01/11/2015

De gewesten zijn bevoegd voor heel wat fiscale materies: o.a. successierechten, registratierechten en enkele met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen (o.a. BIV en verkeersbelasting). Vroeger stonden al de voor Vlaanderen relevante regels verspreid over verschillende wetboeken. Deze Vlaamse regels werden nu samengebracht in de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Deze codex bevat naast de materiële regels, ook uniforme procedureregels. Lees meer »

Abnormale en goedgunstige voordelen: wanneer belast bij de verstrekker?

Gepost op 01/11/2015

In principe wordt een onderneming enkel belast op de winst die ze heeft gemaakt en niet op de winst die ze had kunnen maken. Een belangrijke uitzondering daarop zijn de abnormale of goedgunstige voordelen. Door zo’n voordeel te verlenen, ziet een vennootschap immers af van winst die ze anders wel had gemaakt. Daarom worden deze voordelen toch bij de verstrekker belast. We leggen uit hoe dat precies zit. Lees meer »

Aanvullend pensioen: uitstel voor definitieve regeling Wijninckx-bijdrage

Gepost op 01/11/2015

Als u voor een werknemer stortingen doet voor de opbouw van een aanvullend pensioen, moet u in bepaalde gevallen een bijzondere bijdrage van 1,50% betalen. Die zogenaamde "Wijninckx-bijdrage" wordt in twee fasen uitgevoerd. De inwerkingtreding van de tweede definitieve fase is uitgesteld tot 1 januari 2017. Lees meer »

Fraudebestrijding: subsidiaire aansprakelijkheid hoofdaannemer verder uitgebreid

Gepost op 01/11/2015

Opdrachtgevers of aannemers in de bouw die voor werken in onroerende staat een beroep doen op een aannemer of onderaannemer met sociale of fiscale schulden, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van die schulden. Sinds 28 augustus 2015 is de subsidiaire hoofdelijke aansprakelijkheid van de hoofdaannemer uitgebreid tot de opdrachtgever. Wat betekent dit in de praktijk? Lees meer »

Halfjaarlijkse aanpassing van de interestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties

Gepost op 01/11/2015

Lange betalingstermijnen en betalingsvertragingen zijn nefast voor uw onderneming. De wet betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties schept een duidelijk juridisch kader voor betalingen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden. De halfjaarlijkse aanpassing van de interestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties bedraagt voor het tweede semester van 2015: 8,50%. Lees meer »

Terug naar boven