Voorwaarden voor Vlaamse subsidies strenger

Gepost op 15/01/2016

De Vlaamse regering heeft haar steunregimes afgestemd op de Europese Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Ondernemingen in moeilijkheden hebben geen recht meer op ecologiesteun, strategische ecologiesteun, steun voor opleiding en advies in het kader van de kmo-portefeuille, transformatiesteun, of steun voor de oprichting en werking van bedrijvencentra en doorgangsgebouwen voor starters. Ook ondernemingen die niet in moeilijkheden verkeren, maar die in een procedure tot terugvordering van overheidssteun zijn verwikkeld, kunnen niet meer rekenen op Vlaamse subsidies. Lees meer »

De geïndexeerde loonbedragen voor 2016

Gepost op 15/01/2016

De geldigheid van verschillende bedingen in arbeidscontracten wordt bepaald door loonbedragen die jaarlijks worden geïndexeerd. De nieuwe loonbedragen van toepassing vanaf 1 januari 2016, zijn op 4 november 2015 in het Belgisch Staatsblad verschenen. Lees meer »

Het belang van een aangifte van schuldvordering bij faillissement

Gepost op 15/01/2016

Als uw schuldenaar failliet wordt verklaard, mag u niet treuzelen. U moet een aangifte van schuldvordering indienen in het faillissement. Wie te laat zijn schuldvordering indient of zijn schuldvordering niet correct bewijst, verliest zijn kans op vergoeding. Lees meer »

Bestuurders-rechtspersonen altijd btw-plichtig vanaf 1 april 2016

Gepost op 15/01/2016

Een bestuursmandaat in een vennootschap kan zowel door een natuurlijk persoon als door een rechtspersoon (bv. een andere vennootschap) waargenomen worden. Als een rechtspersoon als bestuurder optreedt, verricht hij een dienst die in principe aan btw onderworpen is. Voorlopig moeten deze rechtspersonen toch geen btw aanrekenen omdat de fiscus zich soepel opstelt. Vanaf 1 april 2016 zal deze administratieve tolerantie vervallen en moeten bestuurders-rechtspersonen altijd btw aanrekenen. Lees meer »

Onroerende verhuur en bijkomende prestaties: hoe zit het met de btw?

Gepost op 15/01/2016

Onroerende verhuur is vrijgesteld van btw. Maar niet elke terbeschikkingstelling van een onroerend goed kan zomaar als een onroerende verhuur worden beschouwd. Wat bijvoorbeeld als de verhuur gepaard gaat met andere diensten, bv. een terbeschikkingstelling van een kantoorruimte die gepaard gaat met het onderhoud, conciërgediensten, levering van elektriciteit en gas. Dan wordt de situatie anders. We bekijken hoe het dan zit met de btw. Lees meer »

Naast de kleine, kennen we binnenkort ook de microvennootschap

Gepost op 01/01/2016

Kleine vennootschappen kunnen in België op heel wat bijzondere (fiscale) maatregelen rekenen. Jarenlang werd om te bepalen of een vennootschap klein was gekeken naar artikel 15 van het Wetboek van Vennootschappen. Dat artikel wordt nu gewijzigd. Op basis van Europese regelgeving komen er nieuwe criteria. Daardoor ontstaat er naast de kleine en de middelgrote ondernemingen (de kmo’s) een nieuwe vorm: de microvennootschap. Lees meer »

Komt er een speculatietaks?

Gepost op 01/01/2016

Particulieren die een meerwaarde realiseren op aandelen, betalen daar in de meeste gevallen geen belasting op. Aan deze vrijstelling komt echter vanaf 1 januari 2016 een einde voor bepaalde aandelen, want dan treedt de algemene meerwaardebelasting op beursgenoteerde aandelen in werking. We geven een overzicht van de effecten die aan deze ‘speculatietaks’ worden onderworpen en degene die er aan ontsnappen. De onderstaande uitleg is gebaseerd op de plannen van de regering zoals ze nu voorliggen. Er kunnen nog wijzigingen volgen, waar we u uiteraard van op de hoogte houden. Lees meer »

Een geschil met de fiscus: naar de rechtbank, het hof van beroep en Cassatie

Gepost op 01/01/2016

Als u een geschil heeft met de fiscus, moet u in de eerste plaats bij hen zelf aankloppen om een oplossing te vinden. Daarvoor moet u een bezwaarschrift indienen. Uw argumenten worden dan onderzocht door een inspecteur, waarna de gewestelijk directeur een uitspraak doet. Maar wat dan als u het met zijn beslissing ook niet eens bent? Dan kan u nog altijd naar de rechter stappen. Lees meer »

Bedrijfsvoorheffing: starters moeten BV niet volledig doorstorten

Gepost op 01/01/2016

De programmawet van 10 augustus 2015 bevatte heel wat incentives voor startende ondernemingen. Twee daarvan wilden vooral investeringen in start ups aanmoedigen: een belastingvermindering voor wie instapt in het risicohoudend kapitaal en een vrijstelling voor wie een krediet verleent aan een starter. Ook aan de startende ondernemingen zelf werd gedacht: zij krijgen een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstortingsverplichting van de bedrijfsvoorheffing. Lees meer »

Hoe de aankoop van onroerend goed bestemd voor verkoop boekhoudkundig verwerken?

Gepost op 01/01/2016

De bestemming die de vennootschap aan een aangekocht onroerend goed geeft, is bepalend voor de boekhoudkundige verwerking. Wordt het onroerend goed duurzaam voor de bedrijfsuitoefening gebruikt, dan wordt dit goed opgenomen onder de vaste activa. Maar als het goed voor verkoop is bestemd, wordt dit goed onder de voorraden opgenomen. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen geeft tekst en uitleg. Lees meer »

Terug naar boven